Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

GÜNDEM 20.03.2025 17:11:12 14 0
Aşırı ekran süresi dikkat dağınıklığı ve öfke nöbetlerini tetikliyor!

Aşırı ekran süresinin dikkat dağınıklığı, öfke nöbetleri ve motor beceri gelişiminde gerileme gibi sorunlara yol açabildiğine dikkat çeken Ergoterapi Uzmanı Emrullah Harun Kaya, otizmli çocukların ekran kullanımının sınırlı, denetimli ve bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde yönetilmesi hem eğitimsel hem de gelişimsel süreçleri desteklemek adına önemli olduğunu söyledi. Kaya, yaş gruplarına göre ekran sürelerinin de ne kadar olması gerektiğini anlattı.

İSTANBUL (İGFA) - Ergoterapi Uzmanı Emrullah Harun Kaya, özellikle küçük yaş gruplarında ekran süresinin sınırlı tutulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, içeriğin düşük uyarımlı ve eğitici olması ayrıca, ebeveyn veya eğitimcilerin çocuklara eşlik etmesi önerisinde bulundu.

Aşırı ekran sürelerinin otizmli çocuklar üzerindeki etkilerinden bahseden Kaya, ekran süresinin uzunluğu otizmli çocukların sosyal etkileşiminden uzak kalmalarına neden olduğunu söyledi.

Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların ekran kullanımı ile ilgili gözlemlerin bireysel farklılıklar gösterdiğini aktaran Kaya, “Ortak eğilimlere bakmak daha doğru sonuçlar ortaya koyabiliyor. Otizmli çocuklar genellikle çevreden alınan uyaranlara karşı duyarlıdırlar ve bu nedenle ekran dikkatlerini çeker. Ancak ekran süresinin uzun olması durumunda, bu çocukların sosyal etkileşimden uzak kaldıkları ve çift yönlü etkileşim becerilerinde zorluk yaşadıkları gözlemleniyor.” dedi.

Ayrıca ekran başında geçirilen sürede dikkat sürelerinin kısaldığı, bir aktiviteye odaklanma sürelerinde azalma olduğunun görüldüğünü dile getiren Kaya, “Bu durum davranışsal sorunlarının artmasına neden olabilir. Dil becerilerinde zayıflık ve duyusal entegrasyonlarının desteklenmesi gereken Otizmli bireylerin ekran kullanımının sınırlandırılması büyük önem taşır.” şeklinde konuştu.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE ÖFKE NÖBETLERİ, AŞIRI EKRAN KULLANIMIN OLUMSUZ SONUÇLARI ARASINDA…

Ekran kullanımının otizmli bireyler üzerindeki etkilerine bakıldığında hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğunu ifade eden Emrullah Harun Kaya, “Olumlu etkileri arasında, dijital uygulamaların dil gelişimi, iletişim becerileri ve bilişsel süreçler üzerinde destekleyici rol oynandığına dair bulgular gösterilebilir.” dedi.

Ancak ekran kullanımın aşırıya kaçması durumunda çeşitli olumsuz etkiler ortaya çıkabildiğini vurgulayan Kaya, “Uzun süreli ekran maruziyeti, çocuklarda sosyal ilişkiler, davranışsal problemler ve sosyal becerilerde gerileme gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, ekran başında geçirilen zamanın artması motor beceri gelişimi ve fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Dikkat dağınıklığı, aşırı uyarılma ve öfke nöbetleri gibi davranışsal bozukluklar, aşırı ekran kullanımın olumsuz sonuçları arasında yer alır. Bu bağlamda otizmli çocukların ekran kullanımının sınırlı, denetimli ve bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde yönetilmesi hem eğitimsel hem de gelişimsel süreçleri desteklemek adına önemlidir.” diye konuştu.

YAŞ GRUPLARINA GÖRE EKRAN SÜRELERİ KAÇ YAŞ OLMALI?

Genel yaş gruplarına göre önerilen ekran sürelerini hatırlatan Kaya, “0-2 yaş arası çocuklar için ekran süresi genellikle önerilmez. Bu yaş grubundaki çocukların erken gelişimlerinde, özellikle dil, motor beceriler ve sosyal etkileşimler açısından, yüz yüze iletişim ve fiziksel oyunlar daha önemli kabul edilir. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için, ekran süresi günde 1 saati geçmemeli. Bu yaş grubunda, ekran zamanı eğitici ve interaktif olmalı. 6 yaş ve üzeri çocuklar için ekran süresi, günlük 1-2 saat arasında olmalı. Bu yaş grubunda, eğitici programlar, okuma ve yazma becerilerini geliştiren içerikler, sosyal etkileşimi teşvik eden oyunlar ve diğer öğrenme aktiviteleri önerilir.” dedi.

“Otizmli çocukların ekran kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ekran süresinin sınırlı tutulması, içeriğin eğitici ve yapılandırılmış olması ve çocukların gelişimsel ihtiyaçlarına uygun içeriklerin tercih edilmesidir.” diyen Emrullah Harun Kaya, ekran içeriğinin, düşük uyarımlı, sakinleştirici ve dikkat dağıtmayan unsurlardan oluşması, görsel ve işitsel öğelerin uyumlu olması gerektiğini vurgularken, ekran süresi sonrası sosyal etkileşimlere ve fiziksel aktivitelere zaman ayrılması, çocukların sağlıklı gelişimini destekler.” önerisinde bulundu.

SASKİ 9 günlük tatil boyunca kesintisiz hizmet anlayışı ile sahada olacak

Belediyemiz Zabıta Müdürlüğü, Ramazan Bayramı öncesi tatlı ve börek üretimi Yapan işletmeleri denetledi.

Otistik bireyler için kırmızı ışık yakılacak

Cadde ve Sokaklarda Bayram Temizliği Yapıldı

Başkan Bozbey, doğduğu mahallede iftara katıldı

Kıymetli hemşehrilerimiz,

PLASTİK AŞKLAR OYUNU YALOVALILARLA BULUŞTU

Başkan Topaloğlu, belediye personeliyle bayramlaştı

ABB’NİN RAMAZAN AYINA ÖZEL UYGUN FİYATLI ET SATIŞINA YOĞUN İLGİ 125 TON KIRMIZI ET SOFRALARA ULAŞTI

BAŞKANIMIZ OCAK MAHALLESİNDE DÜZENLENEN İFTAR PROGRAMINA KATILDI

Büyükşehir’den Kadınlara Sanat Desteği; Çini Kursu Başvuruları Başladı

YENİ TEMİZLİK PERSONELİ GÖREVE BAŞLADI

Tarımda Eğitim Yolculuğu - 3. Durak: Akçapınar Mahallesi

Büyükşehir Ramazan Bayramı Hazırlıklarını Tamamladı

“İlçemde İftar Var” Dulkadiroğlu’nda Final Yaptı

-BELEDİYE'DEN İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE NAKDİ VE BAYRAM PAKETİ DESTEĞİ

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BAYRAMA HAZIR!

Başkan Muhittin Böcek Elmalı’da

Büyükşehir Son İftarı Çamlıyaylalılarla Açtı

Mardin’de Ramazan Bayramı’nda Ücretsiz Ulaşım Müjdesi

Nilüfer Belediyesporlu sporcular başarılarını paylaştı

YAKLAŞIK 100 EVDE BAYRAM TEMİZLİĞİ YAPILDI

BAKAN YUMAKLI, KASTAMONU VALİLİĞİNDE BAYRAMLAŞMA TÖRENİNE KATILDI

El Ayak Bakımı Kuaförlük Kursu Açılacak

Büyükkılıç, Bayram Namazı Sonrası Kayserililerle Bayramlaştı

Bülent Yaşar vefat etmiştir

Eyyübiye Millet Bahçesi Hizmete Sunuluyor

Belediye Başkanımız Cihan DEMİR 'in Kadir Gecesi Mesajı.

Başkan Büyükkılıç, Ramazan Huzurunu Huzurevi Sakinleri ile Yaşadı

Pendik’te Camiler Ramazan Bayramı’na Hazır

Yükleniyor