BM'de ulaştırma zirvesi

BM'de ulaştırma zirvesi

GÜNDEM 11.02.2025 16:54:42 3 0
BM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, alternatif rotalar oluşturmanın ve ulaşım modlarını çeşitlendirmenin kaçınılmaz bir öncelik haline geldiğini belirterek, Kalkınma Yolu Projesi’nin ve yeni yatırım olanaklarından bahsetti.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cenevre’de Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMAEK) İç Ulaşım Komitesi 87. Oturumu kapsamında düzenlenen panelde konuştu.

Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı’na ev sahipliği de yapan Bakan Uraloğlu, ulaşım ve lojistik sistemlerinin ekonomik kalkınmanın temel taşlarından olduğunu belirterek “Güçlü ve entegre bir ulaştırma ağı, yalnızca ticareti kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda bölgeler arasında ekonomik fırsatların daha adil dağılmasını ve daha kapsayıcı bir büyümenin gerçekleşmesini sağlar.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, son yıllarda küresel ölçekte yaşanan gelişmelere işaret ederek ulaştırma sistemlerinin kırılganlığına vurgu yaptı.

Dünya ticaretinin artışı ile birlikte deniz yolu taşımacılığının da arttığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, söz konusu durumun sağlanması halinde yalnızca ticari faydalar sağlayan bir eylemler silsilesine içerisinde bulunmuş olmayacaklarının altını çizerek “Ulaştırma koridorlarımızı güçlendirerek, aynı zamanda bölgeler arası ekonomik eşitsizliklerin azaltılması, az gelişmiş bölgelerin pazarlara erişiminin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi açısından ciddi katkılar ortaya koymuş olacağız.” diye konuştu.

ITC’nin rehberliğinde geliştirilen uluslararası çerçevelerin ulaştırma bağlantılarının daha etkin hale getirilmesine de katkı sağladığını kaydeden Uraloğlu, sadece altyapı yatırımlarını yapmanın yeterli olmadığını ifade ederek, "Bugünün dünyasında, dijitalleşme, akıllı lojistik ve sınır geçişlerinde prosedürlerin sadeleştirilmesi, ulaştırma sistemlerini daha hızlı, daha verimli ve daha sürdürülebilir hale getirmek için hayati öneme sahiptir. Önümüzdeki süreçte, ulaşım sistemlerinin yalnızca genişletilmesi değil, daha sürdürülebilir, güvenli ve akıllı hale getirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Bu dönüşüm, yalnızca fiziksel altyapıyı geliştirmekle değil, aynı zamanda dijitalleşme, çok taraflı iş birliği ve politika uyumu ile sağlanabilir. Dayanıklı, verimli ve sürdürülebilir bir ulaştırma sisteminin oluşturulması için birlikte çalışarak çözümler geliştirmemiz gerekiyor. ITC ve BMAEK’nin sunduğu yasal çerçeveler ve politika önerileri, ülkelerimizin bu hedeflere ulaşmasında önemli bir rehber olacaktır.” dedi.

Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı’nda soruları da yanıtlayan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin vizyonunu ve çalışmalarını da paylaştı. 

Bölgesel bağlantısallığın önündeki engelleri aşmak ve entegrasyonu güçlendirmek adına bugünkü tartışmaların önemli bir yol gösterici olacağını düşündüğünü dile getiren Uraloğlu, “Ülkemiz açısından baktığımızda, Türkiye farklı düzenleyici çerçevelere ve yasal rejimlere sahip Avrupa, Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle doğrudan temas halinde olan bir ülke konumundadır.” dedi.

Bu zorlukları aşmak adına öncelikli hedeflerinin, karayolu ve demiryolu bağlantılarını güçlendirerek kesintisiz taşımacılığı sağlamak ve sınır geçişlerini daha verimli hale getirmek olduğunu anlatan Uraloğlu, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, İstanbul’un Anadolu yakasından Bulgaristan sınırına çift hat hızlı demiryolu  Projesi, Basra Körfezi’nden Avrupa’ya Kalkınma Yolu Projesi ve Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi ile Zengezur bağlantısının sağlanması bu hedef doğrultusunda hayata geçirilen stratejik yatırımlarımızdır. Ancak, altyapının varlığı kadar, bu altyapının uluslararası lojistik zincirlerine entegre edilmesi de büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu.

Türkiye olarak komşu ülkelerle yürütülen ulaştırma ve ticaret kolaylaştırma anlaşmalarını artırarak sınır geçişlerinde harmonizasyon sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Uraloğlu, söz konusu sistemlerin bölgedeki tüm ülkeler tarafından benimsenmesi için ortak standartlar oluşturulması gerekliliğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, sınır ötesi taşımacılığın kesintisiz hale gelmesi için sadece altyapı yatırımları yapmanın yeterli olmadığını belirterek, yatırımların düzenleyici çerçevelerle desteklenmesi, gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması ve dijital sistemlerin yaygınlaştırılması büyük önem taşıdığını söyledi. 

Asıl hedefin ulaşım projelerinin bir ekosistem oluşturarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemesi olması gerektiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, ulaştırma bağlantılarının yalnızca ticari faydalar sağlamadığına, aynı zamanda Türkiye’nin farklı bölgeleri arasında dengeli kalkınmayı desteklediğine inandıklarını belirtti. Ulaştırma koridorlarının hem bölgesel kalkınma hem de komşu ülkelerle bağlantısallığı artırma açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “İyi planlanmış ulaştırma koridorları, yalnızca yük taşımacılığına değil, doğrudan yatırım ve üretim süreçlerine de ivme kazandırarak bölgesel kalkınmayı hızlandırabilir.” dedi.


İstanbul ve Tekirdağ'da eğitime kar engeli!

Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu İstanbul'da dinledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Endonezya’da

Bilecik Pazaryeri Kaymakamı Kahraman’a iade-i ziyaret

İstanbul'da 12 Şubat'a dikkat!

TBMM Başkanı Kurtulmuş Antalyalıları kabul etti

Manisa'da dijital dönüşüm projeleri tanıtıldı

Bursa'nın 'Çevre Düzeni' için muhtar buluşması

Özgür Özel: Cezalandırılan İstanbul'un iradesi!

Gaziantep Büyükşehir’den yeşil enerjiye büyük adım

CHP o tarihi açıkladı... Seçim öncesi ve sonrası kararlarını paylaştı

Sivas'ta mahkumlar kamu yararına çalışacak

Edirne Keşan'da SGK borçları için arsa satışına oy çokluğu

İstanbul'da ekipler eş güdümlü çalışıyor... Yollarda kar küremeye devam

Bursa Oda Orkestrası'ndan ilk konser

BM'de ulaştırma zirvesi

DİSK'ten İzmir Büyükşehir'e çiçekli ziyaret

Edirne ve Çanakkale kırsalına RES projesi

'Gülümseyen Çocuklar' Akpınar'da buluştu

İstanbul'da karla etkin mücadele devam ediyor

Bursa İnegöl'de ağaç budama çalışmaları sürüyor

Sakarya Büyükşehir kapıları aşındırıp yürekleri ısıtıyor

Bursa Senfoni Orkestrası'nda 'Sevgililer Günü' konseri

Santorini Adası'nın sismik riski raporlandı

Bursa İnegöl'den ödüllü 'atık pil' kampanyası!

Bursa Mudanya'da sahipsiz hayvanlara şefkat

Manisa'da 'Aşk-ı Hicaz' konseri

14 Şubat'ta 200 milyar TL ciro bekleniyor! Hediye alacağım derken oltaya gelmeyin!

Bursa Karacabey Belediyesi, sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerinden birini sergiliyor

Deniz Baykal Spor Kompleksi açıldı

Yükleniyor