Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

GÜNDEM 15.01.2025 14:04:36 10 0
Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Çağımızın önemli bir sorunu olan besin alerjisi son yıllarda çocuklarda daha yaygın görülüyor. Yapılan araştırmalar; çocuklarda besin alerjisinin son 20 yıl içinde 2-3 kat arttığını gösteriyor.

İSTANBUL (İGFA) -  Dünyada ve ülkemizde her 100 çocuktan yaklaşık 8’inde besin alerjisi oluştuğu belirtiliyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde şehirleşme, hareketsiz yaşam gibi yaşam tarzındaki değişiklikler, hava kirliliği, kimyasal maruziyet gibi çevresel faktörler, çocukların mikroorganizmalar ile yeterince temas etmemesi, cilt veya bağırsak gibi koruyucu yapıların zarar görmesi ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, çocuklarda gelişen besin alerjisinin temel nedenlerini oluşturuyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Dr. Ezgi Topyıldız,  bağışıklık ve sindirim  sistemi henüz tam olarak olgunlaşmadığı için besin alerjisine en sık bebeklik ve erken çocukluk dönemi olan ilk 3 yaşta rastlandığına dikkat çekerek,   “Besin alerjisi çocuğun beslenmesini kısıtlayarak büyüme ile gelişmeyi olumsuz etkileyebiliyor ve yaşam kalitesinde düşüşe yol açabiliyor, dahası nefes darlığı gibi ciddi reaksiyonlar oluşturabiliyor. Bu nedenle çocuğunda besin alerjisi olduğunu düşünen ebeveynlerin hemen bir çocuk alerji hekimine başvurmaları gerekiyor. Besin alerjisi ebeveynleri çok kaygılandırsa da aslında doğru tanı, güvenli bir diyet ve acil durum hazırlığıyla çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabiliyor” diyor. 

 Alerjiye neden olan 170’ten fazla besin tanımlanmış! 

Günümüze kadar, besin alerjisine neden olabilen 170’ten fazla besin tanımlanmış. Çocuk Alerjisi Uzmanı Dr. Ezgi Topyıldız, ancak bu besinlerin sadece bazılarının yaygın olarak alerjiye yol açtığını belirterek, “Çocuklarda en sık alerjiye neden olan besinler; inek sütü, yumurta, soya, buğday, yer fıstığı, kuruyemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Bunlar arasında yer fıstığı ve kabuklu deniz ürünleri daha ciddi reaksiyonlar oluşturabiliyor” bilgisini veriyor.  

 Sadece koklamak bile yeterli gelebiliyor! 

Bazı besin alerjileri ilerleyen yaşla birlikte kaybolabiliyor. Özellikle süt, yumurta ve buğday alerjisi olan çocukların önemli bir kısmında bu alerjenler gerileme eğiliminde oluyor. Bununla birlikte yer fıstığı, kuruyemiş, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi besinlere karşı olan alerjiler yaşam boyu devam edebiliyor. Besin alerjisi oluşması için her zaman besinin yenmesi gerekmiyor. Bazı durumlarda besinin kokusunu solumak veya deriye temas etmesi de alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. 

TEDAVİDE 5 KRİTİK KURAL! 

Besin alerjisinin tedavisinde en temel hedef, çocuğun güvenliğini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak. Çocuk Alerjisi Uzmanı Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin tedavisinde 5 kritik kuralı şöyle özetliyor: 

Alerjen besinin diyetten çıkarılması 

Alerjiye neden olan besin veya besinler diyetten tamamen çıkarılıyor. Ebeveynlere etiket okuma alışkanlığı kazandırılıyor ve besinlerin gizli kaynakları hakkında bilgi veriliyor. Çocuğa, yaşına uygun şekilde, hangi besinlerden kaçınması gerektiği anlatılıyor. 

Beslenme ve takviye planı 

Alerjen besinin diyetten çıkarılmasıyla gelişebilecek besin eksikliklerini önlemek amacıyla çocuğa özel beslenme planı oluşturuluyor. Örneğin, süt alerjisi olan çocuklarda kalsiyum ve D vitamini takviyeleri gerekebiliyor. 

Acil durum yönetimi

Ciddi reaksiyon riski taşıyan çocuklar için adrenalin oto-enjektörleri reçete ediliyor. Aileler, bakıcılar ve okuldaki yetkililer çocuğun besin alerjisi konusunda bilgilendiriliyor ve acil durumlarda nasıl müdahale edileceği öğretiliyor.

Oral immünoterapi (OIT) 

Tercihen 4 yaş üzerinde, besin alerjisi gerilememiş olan çocuklarda, doktor kontrolünde, düşük dozlarla başlanarak, alerjen besinin toleransının artırılması hedefleniyor. Dr. Ezgi Topyıldız, bu sayede bağışıklık sisteminin zamanla alerjen besini "tanımaya" başladığını ve tepkilerini azalttığını belirterek, “Bu yöntemle, özellikle yer fıstığı, süt ve yumurta gibi yaygın alerjenlere karşı kazara maruziyet durumunda oluşabilecek hayati tehlikenin azaltılması sağlanıyor. Yöntem sayesinde çocuk ve ailesinin günlük yaşam kalitesi önemli ölçüde artıyor” diyor. 

Düzenli takip 

Besin alerjisi zamanla kaybolabildiği için çocuğun düzenli olarak çocuk alerjisi uzmanı tarafından takip edilmesi gerekiyor. 


Çetin Ay “Ekonomi Adaletsizlik ve BOP!

Bursa’da kentsel dönüşüm krizi: 8 yıldır bitmeyen mağduriyet

Bilecik’te 2024 yılı tarım projeleri değerlendirildi

Türkiye'nin lojistik gücü büyüyor... 13'üncü merkez yolda

Sakarya'da özel bireylerde davranış yöntemi ele alındı

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Vali Aygöl Bilecik'te Deneyap Atölyesi’ni ziyaret etti

Bursa’da lise öğrencilerine bağımlılıkla mücadele anlatıldı

Konya'da satranç turnuvası strateji ve zekayı buluşturdu

Sakarya itfaiyesinin hızlı müdahalesiyle olası facia önlendi

Malatya Büyükşehir’de seminerler dizisi başladı

Bursa Gemlik'ten can dostlar için çağrı

Bursa Gemlik'te metruk bina yıkımlarını sürüyor

Bursa Nilüfer'de Kitap Söyleşileri’nin son konuğu Burcu Ünsal oldu.

Bilim Konya ve SİA iş birliğiyle TeknoFest için fikir maratonu düzenlendi

Muğla itfaiyesi 4 bin 949 olaya müdahale etti

Konya Karatay’da enerji ve iklim değişikliği eylem planı çalıştayı

Zümra Rezzan Fransa’da Türk Bayrağı’nı dalgalandıracak

Kony'nın Şehir Konferansları sosyal ve kültürel hayata katkı sağlıyor

Yeni Opel Grandland Türkiye’de satışa sunuldu

Ata tohumları ulaşılabilir hale geliyor... Tescilli tohum sayısı 49'a çıkacak

Dönüşüm için hak sahipleriyle görüşmeler başlıyor!

Kocaeli Çayırovalı çocuklar tatilde etkinliklere doyacak

Sakarya’da serviks kanseri konuşulacak

Bursa Karacabey’de dolu dolu ara tatil

Sakarya'da Geyve Şehren ve Çamlık mahallelerine yeni yüz

İstanbul Bakırköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü kuruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sabrederek, beraber kazanacağız

Sakarya Camili’de aralıksız çalışma

Özel bireyler doğayla iç içe bir gün geçirdi

Yükleniyor