Göçer ailelerin çocukları için 81 ilde yeni önlemler hayata geçiriliyor

Göçer ailelerin çocukları için 81 ilde yeni önlemler hayata geçiriliyor

GÜNDEM 5.01.2025 14:03:41 9 0
Göçer ailelerin çocukları için 81 ilde yeni önlemler hayata geçiriliyor

Millî Eğitim Bakanlığı, mevsimlik tarım işçileri ve yarı göçer ailelerin çocuklarının eğitime erişimini artırmak amacıyla 81 ilde kapsamlı eylem planları hazırladı. Bu planlar doğrultusunda, okul öncesi eğitimden başlayarak tüm kademelerde eğitimin kesintisiz şekilde sürdürülmesi için öğrencilerin e-Okul üzerinden takip edilmelerinden barınma imkânlarının artırılmasına kadar bir dizi yeni önlem hayata geçiriliyor.

ANKARA (İGFA) - Millî Eğitim Bakanlığı, mevsimlik tarım işçileri ve yarı göçer ailelerin çocuklarının eğitime erişimini artırmak amacıyla önemli adımlar atıyor.

2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve 2024/52 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Genelgesi çerçevesinde, 81 ilde kapsamlı eylem planları hazırlanarak hayata geçiriliyor.

27 Nisan 2024 tarihli ve 2024/5 sayılı "Mevsimlik Tarım İşçileri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek ve kamu hizmetlerine erişimlerini artırmak amacıyla önemli tedbirler alındı. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla 2024/52 sayılı "Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi" konulu genelge, 6 Ağustos 2024'te yayımlandı.

Bakanlığın genelgesinde, il ve ilçe müdürlükleri düzeyinde alınacak önlemler; "önleme", "tespit", "takip" ve "telafi" çalışmalarının yanı sıra "kurullar ve görevleri", "valiliklerin sorumlulukları", "sorumluluk" ve "denetim" başlıkları altında detaylı bir şekilde sıralandı. Genelgenin ardından, mevsimlik tarım göçünün yoğun yaşandığı illerdeki millî eğitim müdürlüklerinin katılımıyla, 81 il düzeyinde eylem planlarının hazırlanması amacıyla "Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı" gerçekleştirildi.

İL EYLEM PLANLARI HAZIR

Çalıştayın ardından, Bakanlık tarafından il ve ilçe müdürlüklerine rehberlik etmek amacıyla, genelgenin uygulanmasına yönelik örnek eylem planlarını içeren bir kılavuz hazırlandı. İl millî eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanan "il eylem planları" da Bakanlığa iletildi.

Bu planlar, mevsimlik tarım işçisi ve göçer çocuklarının eğitime erişimini sağlamak için iller düzeyinde yapılacak çalışmaların temelini oluşturdu.

Çalışmalar kapsamında, göç veren illerde ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin, ikamet ettikleri yerlerde kesintisiz eğitim alabilmeleri için pansiyonlarda barınma hizmetleri sunuluyor. Ayrıca mevsimlik tarım işçisi, göçer ve yarı göçer ailelerin çocuklarına yönelik sağlanan eğitim imkânları hakkında ailelere bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Göç alan illerde ise öğrenciler, aileleriyle birlikte yerleştikleri bölgelerde izlenerek eğitim ve öğretim olanaklarına erişimlerini sağlamak amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

ALTERNATİF EĞİTİM MODELLERİ DEVREYE GİRDİ

Okul öncesi eğitimden başlayarak tüm kademelerde öğrencilerin eğitiminin kesintisiz  şekilde sürdürülmesi için özel bir hassasiyet gösteriliyor. Bu kapsamda, mobil okul uygulamaları, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamındaki sosyal etkinlik alanlarının derslik olarak kullanılması ve bu alanlara öğretmen görevlendirilmesi gibi alternatif eğitim modelleri hayata geçiriliyor.

2025 İTİBARIYLA YENİ ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLECEK

Bakanlık, mevsimlik tarım işçisi ve göçer ailelerin çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanabilmesi için 2025 yılı itibarıyla bir dizi yeni önlemleri de devreye alıyor. Bu önlemler arasında, e-Okul sistemine eklenecek özel bir alan ile bu öğrencilerin mevsimlik tarım göçü sırasında etkin ve hızlı bir şekilde takip edilmesi, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu bölgelerde geçici derslik sayısının artırılması, telafi eğitim imkânlarının genişletilmesi gibi önemli adımlar yer alıyor.  Ayrıca öğretmenler, veliler ve öğrencilere yönelik eğitim imkanları hakkında bilgilendirici yazılı ve video içeriklerin hazırlanması ile yaz okullarının düzenlenmesi de bu kapsamda hayata geçirilecek.


Büyükşehir Belediyesi Çocukların Ruhsal Gelişimini Destekliyor

ENGEBELİ ARAZİYE RAĞMEN 35 GÜNDE 7,5 KM YOL KATETTİLER

BAŞKANIMIZ, BELEDİYEMİZ İŞÇİ VE MEMURLARIMIZ İÇİN DÜZENLEDİĞİMİZ ACİL DURUM TATBİKATINA KATILDI

ŞUHUT BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI ARALIK AYI OLAĞANÜSTÜ KARAR ÖZETLERİ 25.12.2024 TARİHİNDEN İTİBAREN YAYINLANMIŞTIR

BAŞKANIMIZ, BAYRAK ŞAİRİMİZ ARİF NİHAT ASYA’YI ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANDI

Kazıkbeli Savaşı 877. yılında anılıyor

BAŞKANIMIZ, ŞEHİT POLİSİMİZ FETHİ SEKİN’İ ŞEHADETİNİN YIL DÖNÜMÜNDE SAYGI, DUA İLE ANDI

OCAK AYI BELEDİYE MECLİSİ İLK TOPLANTIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK

Suruç, Büyükşehir’in Yatırımlarıyla Kalkınıyor

Denizli Büyükşehir 2024’te 24 bin 179 can dostu sağlığına kavuşturdu

BAŞKANIMIZ, GÜMÜŞKOZA GAZETESİ’NİN 20. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ VESİLESİYLE ZİYARET ETTİ

Başkan Gülpınar, Viranşehir’de Vatandaşlarla Buluştu Ve Yatırımları İnceledi

Büyükşehir Belediyesi’nden Mezarlıkta Ağaçlandırma Çalışması

AYM KONFERANS VE EĞİTİMLERİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Kalbimiz Amasya

Keçiören Belediyesi Sigorta Shop, Sarıyer deplasmanından galibiyetle döndü

Hastane yolu kavşağına rengarenk ekolojik peyzaj

Regaip Kandili`nde lokma ve kandil simidi ikramı

Lider Mamak Belediyespor

Kepez Meclisi’nden Ferdi Baba’ya vefa

Eyüpsultan Belediyesi’nden ücretsiz pazar servisi

Mamak’ta yeni yılda da dolu dolu etkinlik

ALANYA BELEDİYE TİYATROSU 2024’TE 10 BİN SANATSEVERİ BULUŞTURDU

Abdurrahman Uzun Sandıklı’da Sevenleriyle Buluşuyor

KARTAL BELEDİYESİ’NİN MAKER EĞİTİMLERİ MAKİNE HANGAR’DA BAŞLADI!

Sandıklı halkımızın sağlığı için her an ulaşabileceğiniz nöbetçi eczanelerimizin listesini sizlerle paylaşıyoruz.

YÜZLERCE SPORCU 14. UĞUR MUMCU YOL KOŞUSU’NDA YARIŞACAK

MERSİN LİMANI’NIN KAPASİTESİ 1 MİLYON TEU ARTACAK

-İNÖNÜ SAVAŞLARI ŞEHİTLERİ ZAFERİN 104. YILINDA ANILDI

2024 YILINDA 31 İLİMİZ 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPTI, 54 İLİMİZDE İHRACAT ARTTI

Yükleniyor