“Her An Hazırlıklı Olmalıyız”

İnegöl Belediyesi ve İNDAK iş birliğinde 6 Şubat depreminin 2’nci yıl dönümünde çeşitli etkinlik ve programlar düzenlendi. Depremin yaşandığı saat olan 04.17’de dualarla deprem şehitleri anılırken, 6 Şubat günü depremin acı hatıraları fotoğraf sergisiyle

“Her An Hazırlıklı Olmalıyız”
GÜNDEM 8.02.2025 09:58:17 4 0

İnegöl Belediyesi ve İNDAK iş birliğinde 6 Şubat depreminin 2’nci yıl dönümünde çeşitli etkinlik ve programlar düzenlendi. Depremin yaşandığı saat olan 04.17’de dualarla deprem şehitleri anılırken, 6 Şubat günü depremin acı hatıraları fotoğraf sergisiyle yeniden hatırlatıldı. Akşam ise deprem şehitleri adına mevlit okundu. Belediye Başkanı Alper Taban bir daha böyle acılar yaşanmamasını temenni ederek; “Ancak yaşanabilecek durumlar için de hazırlıklı olmalıyız” dedi.

İnegöl Belediyesi 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin 2’nci yıl dönümünde deprem şehitlerini düzenlenen farklı etkinlik ve anma programlarıyla yad etti. Deprem sürecinde bölgedeki arama kurtarma çalışmalarıyla adını Türkiye’ye duyuran İNDAK iş birliğinde sergi ve mevlit programı düzenlendi. İNDAK ekibi, 6 Şubat sabahı depremin yaşandığı 04.17’de İnegöl Belediyesi Yeni Hizmet Binası önündeki meydanda bir araya geldi. Burada dualar edilip hayatını kaybeden vatandaşlar anıldı.

6 ŞUBAT SERGİSİ YAPILDI

6 Şubat günü Yeni Kent Meydanı ve Yaşam Alanında bulunan sergi salonunda 6 Şubat depremine ilişkin özel bir sergi de ilçe halkının izlenimine sunuldu. Deprem bölgesindeki acı hatıraların ve çeşitli bilgilendirmelerin yer aldığı sergi gün boyu açık kaldı. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Mustafa Durmuş ve davetliler de gün içerisinde sergiyi ziyaret etti.

“MEVLAM BİR DAHA YAŞATMASIN ANCAK YAŞANABİLECEK DURUMLAR İÇİN DE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Sergi ziyareti sırasında açıklama yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün 6 Şubat depreminin 2’nci yıl dönümündeyiz. Ben öncelikle tüm kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah mevlam bir daha böyle acıları hiç yaşatmasın. Ancak yaşanabilecek durumlar için de hazırlıklı olmamız gerektiğini buradan bugün vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” dedi.

53 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 38 BİN BİNA YIKILDI

Bugün vesilesiyle İNDAK iş birliğinde bir sergi düzenlediklerini hatırlatan Başkan Taban, şöyle devam etti: “Sergide İNDAK ekibinin bizzat yaşadıkları hatıraları, tecrübelerini göreceksiniz. Aslında etkinlik burada gece depremin yaşandığı 04.17’de başladı. Deprem anında burada hazır bulundular. Art arda iki büyük depremle 11 şehrimizde ciddi bir yıkım yaşandı. 53 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz çok büyük bir afatı yaşadık. 38 bini aşkın bina yıkıldı. Bugün halen Cumhurbaşkanımız öncülüğünde Bakanlarımızın, devlet büyüklerimizin nezaretinde yaralar sarılmaya devam ediyor. Yaşanan bu acı tecrübe neticesinde de bunlardan dersler çıkarmaya çalışacağız.”

SON 1 YILDA 32 BİN 500 DEPREM YAŞANDI

“Deprem ülkesiyiz. Depremler devam ediyor. Ülkemizde Marmara depremini yaşadık, Bingöl, Elâzığ, Van, İzmir depremlerini yaşadık. Son bir yılda da 32 bin 500 deprem yaşanmış ve yaşanmaya devam ediyor. Şu anda da Ege denizinde bir hareketlilik var takip ediyoruz.”

İNEGÖL BELEDİYESİ’NİN DEPREME İLİŞKİN ÇALIŞMA VE HAZIRLIKLARI

“Peki bizler ne yapıyoruz, nasıl hazırlanıyoruz? Öncelikle geçtiğimiz dönem İNDAK ile bir protokol imzaladık. Ben bu sivil harekete çok teşekkür ediyorum. Şehrimizdeki ve ülkemizde tüm bu benzeri oluşumlara teşekkür ediyorum. Tamamen gönüllülük esasıyla yapılan işler bunlar. Bu oluşumların her bölgede artması gerektiğini de hatırlatmak istiyorum. Aynı zamanda bizler kurumumuz bünyesinde Kentsel Dönüşüm ve Afet İşleri Müdürlüklerimizi kurduk. Personelimize; İlk Yardım, Arama Kurtarma vb. eğitimler verildi. Şehrimizin 76 noktasına acil toplanma alanları oluşturduk. Bunları da e-devlet ve web sayfalarımız üzerinden ilan ettik. Zaman zaman sosyal medya hesaplarımızdan paylaşarak duyurulması için çalışmalar yapıyoruz. Alanlarda tabelalandırma çalışmaları da yapıyoruz. Halhalca yolu üzerinde molozlardan oluşan bir yapay enkaz eğitim alanı oluşturduk. Gönüllü vatandaşlarımıza afetler konusunda eğitim vermek için Beşinci Mevsim Kültür Merkezimizde bir eğitim ofisi tahsis ettik. AFAD ve üniversite iş birliği ile ilçemizin Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı’nı oluşturduk. 193 maddeden oluşan Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı’nda kısa, orta ve uzun vadede yapılacak eylemler yer alıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız bir yandan sürüyor. Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgemizi Bursa’da ilk çıkaran belediye olduk. Şehrimizde yaklaşık 13 bin 500 yapının riskli yapı olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bunların dönüşmesini arzu ediyoruz. Afet Çantası isimli bir mobil uygulama yaptık. Toplanma alanlarından çeşitli bilgilendirmelere, ikaz düdüğünden iletişim kurmak için çeşitli butonlara ciddi faydaları var.”

DEPREM ŞEHİTLERİ İÇİN MEVLİT OKUTULDU

Öte yandan İnegöl Belediyesi tarafından 6 Şubat Perşembe akşamı yatsı namazında Fatih Camiinde deprem şehitleri için de mevlit okutuldu. Ellerin depremde yaşamını yitirmiş vatandaşlarımız için açıldığı gecede Kuran-ı Kerimler okunup dualar edildi. Mevlit sonrası deprem şehitleri adına lokma ikramları gerçekleştirildi.


Bursa,İnegöl Belediyesi
belediye365.com