Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

GÜNDEM 4.04.2025 14:51:28 17 0
Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Kronik uykusuzluğun hafıza problemleri ve nörodejeneratif hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “REM uykusunda öğrenme ve duygusal düzenleme süreçleri hız kazanır.” dedi. rüya görmenin travmatik anıları işleyerek duygusal iyileşmeye katkıda bulunabileceğini ifade eden Metin, rüya eksikliği yaşayan bireylerde ise stres seviyelerinin arttığı ve öğrenme kapasitesinin düştüğünün gözlemlendiğine dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Düzenli ve derin uykunun beyin sağlığı için kritik önem taşıdığını belirten uzmanlar, beynin uyku sırasında bilgileri işleyip toksinlerden arındığını söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, düzenli ve derin uykunun beyin sağlığı için öneminden bahsetti ve uyku bozukluklarının tanı ve tedavisi için yapılabileceklere değindi.

Uyku, beynin kendini yenilediği bir süreç…

Uykunun, bedenimiz için dinlenme süreci gibi görünse de, beynimiz için oldukça aktif geçen bir dönem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, “Beyin, uyku sırasında gün içinde aldığı bilgileri işler, anıları pekiştirir ve hücresel onarımlar gerçekleştirir.” dedi.

Özellikle derin uyku evresinde beyin hücrelerinin toksinlerden arınırken, rüya gördüğümüz REM uykusunda öğrenme ve duygusal düzenleme süreçlerinin hız kazandığını aktaran Metin, beynimizin uyku sırasında farklı bir şekilde çalışarak kendini yenilediğini söyledi.

Kronik uykusuzluk nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayabilir!

Düzenli uykunun, beyin sağlığı için kritik bir rol oynadığına vurgu yapan Prof. Dr. Barış Metin, “Kronik uykusuzluk, hafıza problemlerine yol açabilir, öğrenmeyi zorlaştırabilir ve uzun vadede nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayabilir.” dedi.

Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklarla uyku düzensizliği arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna işaret eden Metin, “Örneğin, Alzheimer hastalığında beyinde beta-amiloid adı verilen toksik protein birikimi gözlemlenir ve bu proteinler, derin uyku sırasında temizlenir. Benzer şekilde, Parkinson hastalarında REM uyku bozuklukları erken dönem belirtilerden biri olabilir.” şeklinde konuştu.

Uyku-uyanıklık döngüsünü farklı faktörler belirleyebilir…

Vücudumuzun uyku-uyanıklık döngüsünü yöneten biyolojik bir saati olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Barış Metin, “Hipotalamusta bulunan suprachiasmatic nucleus (SCN) adlı yapı, ışık seviyelerini algılayarak melatonin üretimini düzenler. Bu ritim kişiden kişiye değişebilir ve bu nedenle bazı insanlar sabah erken saatlerde daha enerjik olurken, bazıları gece geç saatlerde daha verimli çalışabilir. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve yaşam tarzı da bu durumu etkileyebilir.” açıklamasını yaptı.

Rüya eksikliği stres seviyelerinin arttırabilir…

Rüyaların ise, beynin duygusal ve bilişsel süreçleri düzenlediği kritik bir aşama olduğunu dile getiren Prof. Dr. Barış Metin, “REM uykusu sırasında görülen rüyalar, hafıza konsolidasyonu, problem çözme yetenekleri ve duygusal işleme ile ilişkilidir.” dedi.

Araştırmaların, rüya görmenin travmatik anıları işleyerek duygusal iyileşmeye katkıda bulunabileceğini gösterdiğini sözlerine ekleyen Metin, rüya eksikliği yaşayan bireylerde ise stres seviyelerinin arttığı ve öğrenme kapasitesinin düştüğünün gözlemlendiğine dikkat çekti.

Uyku laboratuvarında yapılan testler uyku bozukluğu sorunlarını ortaya çıkarır

Uyku bozukluklarını teşhis etmek ve tedavi süreçlerini yönlendirmek için uyku laboratuvarlarında çeşitli testler uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Uyku laboratuvarında gerçekleştirilen polisomnografi, CPAP titrasyonu, uyku EEG ve Çoklu Uyku Latans Testi (MSLT) gibi testler, bireylerin farkında olmadan yaşadığı uyku bozukluklarını ortaya çıkarır.” dedi.

Balkanlar ve Rodos-İstanköy Türk Kültürü paneli Karşıyaka’da gerçekleşti

BAŞKAN YILMAZ’DAN UMUT MAHALLESİ'NE ÇİFTE MÜJDE

Alaçatı Ot Festivali’nde Berkay coşkusu

Turizmin kalbi 2026’da İstanbul Fuar Merkezi’nde atacak!

Dijitalleşen Türkiye sanayisi Bursa’da buluşuyor!

Başkanımız Semt Pazarı Esnafını Ziyaret Etti

METREKARE ŞARTINI SAĞLAYAMAYAN İŞLETMELERE RUHSAT BAŞVURUSU İÇİN SON TARİH 30 NİSAN 2025

Mamak Belediyesi Kütüphaneleri, Etkinliklerle Fark Yaratıyor

100 bin fidan kardeş ülke için yola çıktı

BELEDİYEDEN ÖĞRENCİLERE ‘SINAV KAYGISI’ KONULU PSİKOEĞİTİM SEMİNERİ

18'inci kent lokantası Eyüpsultan'a

Kepez’in uzunları Türkiye Şampiyonası yolcusu

Tütün sektörü 2025 yılında 80 bin ton üretim hedefi koydu

“Vatandaş Soruyor, Başkan Cevaplıyor” Programı ile Sorular Doğrudan Başkan Özdemir’e Sorulacak

Büyükşehir’in sporcuları Türkiye Şampiyonası biletini aldı

PAMUKKALE’DE 23 NİSAN COŞKUSU BAŞLIYOR

Türk firmaları için E-İhracat'ta küresel adım

Balıkesir Altınoluk'ta eğlenceli buluşma

ALANYA BELEDİYESİ’NDEN ALACAMİ’DE YOĞUN ÇALIŞMA

Kayseri Melikgazi'den yatırımlara teknik gezi

Geleceğin Yıldızları Basketbol Turnuvasında Ter Döktü

ASFALT SEZONU FEVZİ ÇAKMAK MAHALLESİ’NDE BAŞLADI

BAŞKAN ALTAY: “GENÇLERİN İNŞA ETTİĞİ TÜRKİYE ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK”

İzmir Alaçatı'da renkli ot festivali

Başkan Vekilimiz Sevim Ulusoy İl Koordinasyon Toplantısına Katıldı

Kayseri Büyükşehir'den amatör spora 3 milyon liralık destek

KARGODA TÜM ZAMANLARIN REKORU

Ticaret Bakanı Bolat, Suriye Ziyaretini Değerlendirdi

Balıkesir’in gururu yuvasına döndü

5 MİLYAR 948 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ BUGÜN HESAPLARA AKTARILACAK

Yükleniyor