Rutin yaşam tarzı yaşlanmayı hızlandırıyor!

Rutin yaşam tarzı yaşlanmayı hızlandırıyor!

GÜNDEM 2.01.2025 18:17:40 12 0
Rutin yaşam tarzı yaşlanmayı hızlandırıyor!

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, literatüre yeni girmiş Longevity (sağlıklı uzun ömürlülük) kavramını değerlendirerek, yaşlanmayı hızlandıran durumlara dikkati çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Longevity (sağlıklı uzun ömürlülük) kavramını değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal izolasyonun, yaşlılıkta ölüm riskini artıran faktörlerden biri olduğunu ifade ederek, “Yalnızlık, bireyleri umutsuzluğa itebilir. Bu nedenle, yalnızlığı giderecek sosyal ortamlarda bulunmak ve sosyal bağları güçlendirmek son derece önemlidir.” dedi.

Geçmişten bu yana ‘yaşlanmayı durdurabilir miyiz?’ konusunun merak edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Longevity konusunun ülkemizde tartışılmasına çok seviniyorum. Ben de beyinde saklanan yaşam sırlarını tartışmak istiyorum.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler’in, dünyayı tehdit eden üç ana tehlikeden bahsettiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Bunlar gelir eşitsizliği, iklim değişikliği ve yalnızlık. Yalnızlık, bu dönemde giderek yaygınlaşan bir sorundur. İnsanların mutluluğu sadece kendilerini gerçekleştirmekle değil, aynı zamanda başkalarına yardım etmek ve manevi ihtiyaçlara odaklanmakla da ilgili. Bu noktada Maslow'un tespitleri önemlidir; insanın mutlu olabilmesi için sadece kendine değil, başkalarına da katkı sağlaması gerektiğini vurgular. Bireysel faydanın yanı sıra toplumsal fayda da önemlidir. Bu nedenle, paylaşmak ve yardımlaşmak gereklidir.” diye konuştu.

“YALNIZLIK, BİREYLERİ UMUTSUZLUĞA İTEBİLİR”

Dünyada yalnızlık epidemisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Hawking'in 2004 yılında yaptığı bir çalışma, 50 yaş üstündeki bireylerde bilişsel gelişimlerin azaldığını göstermektedir. Harvard Üniversitesi'nin 70 yıllık bir çalışması, sosyal ağları güçlü olanların daha sağlıklı yaşlandığını ortaya koyuyor. Sosyal izolasyon, yaşlılıkta ölüm riskini artıran faktörlerden biridir. Yalnızlık, bireyleri umutsuzluğa itebilir; yalnız hisseden kişiler ‘Yaşamanın anlamı kalmadı’ diye düşüncelere kapılabilir. Bu nedenle, yalnızlığı giderecek sosyal ortamlarda bulunmak ve sosyal bağları güçlendirmek son derece önemlidir. Örneğin, İngiltere ve Japonya, yalnızlık bakanlıkları kurmuşlardır çünkü yalnızlık oranları ciddi şekilde artmaktadır. Bir üniversitenin 50 bin kişiyle yaptığı bir çalışmada, 50 yaş üstü bireylerde yalnızlık oranı yüzde 27, 16-24 yaş grubunda ise yüzde 40'tır. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, gençler arasında sosyal izolasyon giderek artmaktadır.” diye konuştu.

Beynimizi geliştirmek ve yeni deneyimlere açık olmak için çevremizdeki alışkanlıkları değiştirmek gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Her zaman aynı yolları kullanmak yerine farklı yollar denemek, beyin aktivitesini artırabilir. Değişikliğe açık olan kişiler, beyninin daha önce kullanılmayan alanlarını aktif hale getirebilirler" dedi.

YAŞLANMAYI HIZLANDIRAN DUYGUSAL VE SOSYAL FAKTÖRLER NELER?

Prof. Dr. Tarhan, yaşlanmayı hızlandıran duygusal ve sosyal faktörlere de işaret ederek, bu faktörleri ve çözüm önerileriyle ilgili şunları kaydetti:

“Kronik stres, depresyon ve anksiyete gibi duygusal faktörler, yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Özellikle yalnızlık, bireyleri umutsuzluğa sürükleyerek yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sosyal bağları zayıf olan bireylerin, yaşlılıkta ölüm riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Harvard Üniversitesi'nin 70 yıllık çalışmasına göre, güçlü sosyal ağlara sahip bireyler daha sağlıklı yaşlanıyor. Sosyal ortamlar, yalnızlık duygusunu azaltarak bilişsel gerilemeyi önleyebilir. Beyin aktivitelerinin artırılması için yeniliklere açık olmak, değişik deneyimlere yönelmek önemlidir. Statik ve rutin bir yaşam tarzı, beynin potansiyelini sınırlayarak zihinsel yaşlanmayı hızlandırabiliyor. İngiltere ve Japonya’nın yalnızlık bakanlıkları kurması, yalnızlık sorununa dikkat çekiyor. Türkiye'de de sosyal bağları güçlendirecek politikaların geliştirilmesini öneriyorum".

    


“Sakarya’nın yarınlarına değer katmak için eser ve hizmetler sürecek”

Büyükşehir ile Öğrenciler İçin ‘Barınma’ Sorun Olmaktan Çıkıyor

Büyükkılıç’a, MÜSİAD’dan ‘Türkiye Yüzyılı Sürdürülebilir Şehir Vizyonu Ödülü’

Zabıta ekipleri Değirmenaltı Mahallesinde denetim yaptı

Carettalar, Bursaspor Yörsan’a Fark Attı: 85-97

Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ni 2024 Yılında 375 Bin 951 Kişi Ziyaret Etti

Başkan Kaya’dan Trabzonsporlu taraftara yumruk atılan fotoğrafın seçilmesine sert tepki

MESKİ, Asfalt Kaplama Çalışmalarına Ara Vermeden Devam Ediyor

BAŞKANIMIZDAN GENÇLERİMİZE BÜYÜK EĞİTİM DESTEĞİ

BAŞKAN YILMAZ’DAN, BAŞKAN İMAMOĞLU’NA ZİYARET

Dev adamlardan kritik galibiyet: 76-65

TOROSLAR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANIYOR

Başkan Bozbey: “Kanal İstanbul, Marmara Denizi ve Marmara’yı yaşanmaz hale getirecektir.”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, ARDAHAN'A GELDİ

İZMİT OYUNCAK MÜZESİ MİSAFİRLERİNDEN TAM NOT ALDI

Başkan Görgel: “Hep Birlikte Daha Büyük İşlere İmza Atacağız”

KAHTA BELEDİYESİ 2025 YILININ İLK MECLİS TOPLANTISI YENİ MECLİS SALONUNDA GERÇEKLEŞTİ

Hatay Büyükşehir 10 bin çocuğa ulaştı

Mardin'de iki aile arasındaki husumet barışla noktalandı

Kamil Ocak Spor Salonu yükseliyor

Gaziantep Büyükşehir 2024'te ödüle doydu

Gaziantep'te sanatın kalbi Kahraman Emmioğlu'nda atıyor

Eskişehir'de bağımsız sanatçılar eserlerini sergiledi

Eskişehir zabıtasından sıkı denetim

Eskişehir Belediyesi'nin ağaç budamaları sürüyor

Diyarbakır Kulp’ta yamaçlardan yollara düşen kayalar temizlendi

DİSKİ, 650 nüfuslu 2 mezranın su sorununu çözdü

Atık ayrıştırma faaliyeti Diyarbakır geneline yayılacak

Erkan Aydın’dan Bursa Osmangazi mahallelerine ziyaret

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden dolandırıcılık uyarısı

Yükleniyor