'Üçüz dönüşüm' ile Hayat Boyu yeni meslekler

'Üçüz dönüşüm' ile Hayat Boyu yeni meslekler

GÜNDEM 26.03.2025 19:29:52 13 0

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitimi Merkezleri, 3 bin 328 ücretsiz programla bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmelerine imkan tanıyor. "Üçüz Dönüşüm" yaklaşımı kapsamında yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm alanlarında sunulan kurslarla, bireylere yeni meslek dallarında sertifikalı beceriler kazandırılıyor.

ANKARA (İGFA) - Türkiye'de yaygın eğitimin temel taşı olarak tüm vatandaşlara hitap eden halk eğitimi merkezleri, hayat boyu öğrenme anlayışıyla mesleki, toplumsal ve kültürel alanlarda 3 bin 328 kurs programıyla ücretsiz eğitim fırsatları sunuyor. Son yıllarda ise halk eğitimi merkezleri, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda "Üçüz Dönüşüm" yaklaşımına katkı sunan projelere odaklanarak bireylerin değişen dünyaya ayak uydurmasını sağlıyor.  

"YEŞİL, DİJİTAL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM" EĞİTİMLERİ

Halk eğitimi merkezlerinde "yeşil dönüşüm" kapsamında, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir tarım ve atık yönetimi gibi alanlarda eğitimler sunularak bireylerin çevresel farkındalığının artırılması hedefleniyor. Bunun yanı sıra dijital dönüşüm çerçevesinde dijital okuryazarlık, yapay zekâ, veri analitiği ve e-ticaret gibi alanlarda verilen eğitimler, bireylerin iş gücü piyasasına daha iyi uyum sağlamasına yardımcı oluyor.

Toplumsal dönüşüm boyutunda ise kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplara yönelik mesleki eğitim programları sunularak bireylerin yeni toplumsal yapıya uyum sağlamaları destekleniyor. Bu sayede sosyal uyum ve istihdama erişimleri artırılıyor.  

Halk eğitimi merkezlerinin AR-GE kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan projelerle özellikle gençler, kadınlar ve dezavantajlı bireyler, dijital ve mesleki gelişim fırsatlarıyla iş gücüne kazandırılıyor. Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen bu projeler, bireylerin yenilikçi sektörlere entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Çalışma verileri, mesleki eğitim ve sertifikaların yenilenebilir enerji sektöründe bireylerin istihdam edilebilirliğini artırdığını, iş olanaklarına erişimlerini kolaylaştırdığını ve kendi iş yerlerini kurmalarına imkân sağladığını ortaya koyuyor.

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE DESTEK: "DİJİTAL BENİM İŞİM" PROGRAMI

Kadınların dijital pazarlama ve okuryazarlık becerilerini geliştirmeyi amaçlayan  "Dijital Benim İşim" programı kapsamında, 2020'den bu yana 40 bin kadına eğitim verildi. Bu eğitimler sayesinde, kadınların önemli bir kısmı kendi işlerini kurarak ekonomik bağımsızlık kazanıyor. Bununla birlikte yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla yürütülen "Halk Eğitimi Merkezlerinin Renovasyonu" projesi kapsamında ise 54 yeni atölye açılarak aşçılık, tekstil, kuyumculuk ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda mesleki eğitim altyapısı modernize edildi. Bu girişimle, daha fazla birey halk eğitimi merkezlerine ulaşırken yerel ekonomilere de katkı sunuldu.
 
Halk eğitimi merkezleri, değişen toplumsal yapıya uyum sağlayarak bireylerin çağın gerektirdiği yeni becerileri kazanmasına destek olurken dezavantajlı grupları da kapsayıcı projelerle güçlendiriyor. Yeni meslek alanlarında nitelikli iş gücüne geçişi teşvik eden bu süreç, beceri kazanımı ve yeniden beceri edinimi yoluyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ve üçüz dönüşüm yaklaşımına önemli katkılar sunuyor.

WhatsApp hesabı saldırılara karşı nasıl korunur?

Konya şeker ailesi bayram coşkusunu paylaştı

Aşkın Nur Yengi sevenleriyle buluştu

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Özel Öğretim'de yeni dönem... MEB üç kurum için yönerge hazırladı

Çağrı merkezi sektöründe dijital dönüşüm

C vitaminin 5 faydası... Sigara ve stres C vitamini ihtiyacını artırıyor

Naturfest için geri sayım

Atakum Belediyesinden bayram şekeri ikramı

Zorunluluk sona erdi... Lastikleri çıkarmadan önce okuyun!

Raylarda bayram trafiği... 2,8 milyon yolcu taşındı

İETT'den Volkan Konak'a vefa

Sakarya'da minik su müfettişleri göreve hazır

Muğla Bodrum’a yeni vizyon

BTSO Başkan Burkay'dan boykot tepkisi!

Manisa'dan dolandırıcılık uyarısı

Sakarya'dan heyelan bölgesine anında müdahale

Fahrettin Altun: Siyasi rekabet ilke ve vizyonla yapılır

Manisalı öğrencilerden otizm farkındalığı

İstanbul'da 'Özgürlük ve Demokrasi Şenliği'ne devam

İhracatçı birliklerinde genel kurul maratonu başlıyor

Konya Büyükşehir’den otizm farkındalığına anlamlı destek

Bayraklı’da 1 yılda 17 bin ihtiyaç sahibine destek

İzmit Körfezi’ne akan 12 dere yakından izleniyor

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Bayram Trafiği Tedbirleri Kapsamında 69 Bin 11 Personel Görev Başında

BTÜ Konuşmaları’na Gıyasettin Bingöl konuk oldu

Bursalı Gümüşhaneliler bayramlaştı

İzmir Çiğli’de ilaçlamada etkin mücadele

Edirne Keşan'da geleceğin tarımcıları hasada hazırlanıyor

Dünya Tiyatro Günü Kocaeli’de kutlandı

Yükleniyor