Yapay zekaya ne kadar güvenilir? Nasıl güvence altına alınır?

Yapay zekaya ne kadar güvenilir? Nasıl güvence altına alınır?

GÜNDEM 4.02.2025 18:26:02 9 0
Yapay zekaya ne kadar güvenilir? Nasıl güvence altına alınır?

Yapay zekâ asistana güvenmeden önce iki kez düşünmelisiniz! Bilişim uzmanları güvenlik, gizlilik ve güvenden ödün vermeden yapay zekânın potansiyeli ile ilgili önerilerini paylaştı.

İSTANBUL (İGFA) -Günümüzde, yetersiz güvenlik önlemlerinin riskleri, verilerin işlevselliklerinin temelini oluşturduğu yapay zekâ ve makine öğrenimi (AI/ML) sistemlerinde giderek daha belirgin hale gelmektedir. 

Yapay zekâ ve makine öğrenimi modelleri, denetimli ve denetimsiz öğrenme yoluyla sürekli olarak güncellenen temel eğitim veri kümeleri üzerine inşa edilir. Makine öğrenimi yapay zekânın gelişmesinde önemli rol oynar. Makine öğrenimi sayesinde gerçekleşen derin öğrenme, diğer etkenlerle birlikte yapay zekânın yeteneklerini ilerletmesini mümkün kılar. Veriler ne kadar çeşitli ve güvenilir olursa modelin çıktıları da o kadar doğru ve kullanışlı olacaktır. Bu nedenle, eğitim sırasında bu modellerin büyük miktarda veriye erişmesi gerekir. Öte yandan, doğrulanmamış veya iyi incelenmemiş veri kümeleri güvenilmez sonuçların ortaya çıkma olasılığını artırdığından veri yığınlarına güvenmek riskleri de beraberinde getirmektedir.

Üretken yapay zekânın, özellikle de büyük dil modellerinin (LLM'ler) ve bunların yapay zekâ asistanları şeklindeki uzantılarının, modelleri kötü niyetli amaçlarla kurcalayan saldırılara karşı özellikle savunmasız olduğu bilinmektedir.

 En sinsi tehditlerden biri, düşmanların modelin davranışını değiştirmeye çalıştığı ve yanlış, önyargılı ve hatta zararlı çıktılar üretmesine neden olduğu veri (veya veri tabanı) zehirlenmesidir. Bu tür tahrifatların sonuçları uygulamalar arasında dalgalanarak güveni sarsabilir ve hem insanlar hem de kuruluşlar için sistemik riskler doğurabilir.

Yapay zekâ modelleri hem iş hem de tüketici sistemlerine derinlemesine gömüldükçe asistanlar veya verimlilik artırıcılar olarak hizmet verdikçe bu sistemleri hedef alan saldırılar önemli bir endişe kaynağı haline gelirken, genellikle hassas verilerle dolu olan kullanıcı komutlarını diğer taraflarla paylaşan tüketici modelleri için riskler daha da artmaktadır.

MAKİNE ÖĞRENİMİ VE YAPAY ZEKÂ GELİŞİMİ NASIL GÜVENCE ALTINA ALINIR?

ML/AI modelleri için önleyici stratejiler hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların farkındalığını gerektirir. Bunun için bilişim uzmanları bu konuyla ilgili temel stratejileri ise şöyle sıraladı: 

Sürekli kontroller ve denetimler: Kötü niyetli manipülasyon veya önyargılı verilerin onları tehlikeye atmasını önlemek için AI/ML modellerini besleyen veri kümelerinin bütünlüğünü sürekli olarak kontrol etmek ve doğrulamak önemlidir.

Güvenliğe odaklanın: Yapay zekâ geliştiricilerinin kendileri de saldırganların hedefinde olabilir, bu nedenle proaktif önleme, erken tespit ve sistemik güvenlik kontrolleri ile saldırı yüzeyini en aza indirmeye yönelik önleme öncelikli bir yaklaşım sağlayabilecek bir güvenlik kurulumuna sahip olmak, güvenli geliştirme için olmazsa olmazdır.

Çekişmeli eğitim: Daha önce de belirtildiği gibi, modeller genellikle öğrenmelerini yönlendirmek için profesyoneller tarafından denetlenir. Aynı yaklaşım, modellere kötü niyetli ve geçerli veri noktaları arasındaki farkı öğretmek için de kullanılabilir ve sonuçta zehirleme saldırılarının engellenmesine yardımcı olur.

Sıfır güven ve erişim yönetimi: Hem içeriden hem de dışarıdan gelen tehditlere karşı savunmak için bir modelin temel verilerine yetkisiz erişimi izleyebilen bir güvenlik çözümü kullanın. Bu şekilde şüpheli davranışlar daha kolay tespit edilebilir ve önlenebilir. Ek olarak, sıfır güven ile hiç kimseye varsayılan olarak güvenilmez ve erişim izni verilmeden önce birden fazla doğrulama yapılması gerekir.


BAŞKAN HALLAÇ ‘’HALKIMIZIN SAĞLIĞI BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR’’

Ortahisar Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantıları başladı

Asrın Felaketinin 2. Yılında Dualar, Hatıralar ve Vefa

Büyükşehir’in mobil ekranı şimdi yeni yüzüyle

Büyükşehir’in Gönül Sofrası: Ulu Çınarlara Her Gün Sıcak Bir Dokunuş

Biblo Satışlarımız Başladı

Mustafa Sacit Sümer, Başkan Rasim Arı’yı Ziyaret Etti

ARDAHAN’DA YANGIN RİSKİNE KARŞI DENETİM

ATASEM kurslarına 5 bin kişi başvurdu

2025 YILI GÖREVDE YÜKSELME SINAVINA GİRMEYE HAK KAZANAN PERSONEL LİSTESİ

BAŞKANIMIZ, TRABZON’DA DÜZENLENEN DIŞ TİCARET RAKAMLARI BASIN AÇIKLAMASI TOPLANTISINA KATILDI

İSTANBUL BÜLTENİ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI YAYINDA

AKOM'UN SON HAVA RAPORU

İBB’NİN KAR ÖNLEMLERİ

2 İLÇE 6 MAHALLEYİ KAPSAYACAK, 600 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

CRR’DE GENÇ YETENEKLERLE SENFONİK AKŞAM

KENT LOKANTALARI'NDA GÜNÜN MENÜSÜ – 4 ŞUBAT

HAYTAP'tan Çanakkale Belediyesine Veteriner Röntgen Cihazı Bağışı

‘ALTINORDU HAREKÂTI’NDA ADRES: DÜZ MAHALLE

İçme Suyu Şebekemizi Güçlendiriyoruz

TEMİZ ŞEHİR, SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN EL ELE!

AİLENİZLE BİRLİKTE ZEKA OYUNLARININ KEYFİNİ ÇIKARIN!

Kayseri Talas'ta Maharetli Eller'e büyük övgü

Kayseri Büyükşehir'den ekonomiye 70 milyonluk katkı

İGFA'da 22. Saat... 04 Şubat 2025 Salı

Facianın müfettiş raporları Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nda

AKOM'dan şiddetli hava koşulları hakkında uyarı!

Turizmin Oskarı bu yıl Tarsus’a veriliyor

Geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Şara, Türkiye'de

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin için teklifimizi sunacağız

Yükleniyor